fbpx

Wheel of Funding: waarom subsidies alle andere investeringsvormen overstijgen

De alom bekende Rotterdam Capital Days vonden twee weken geleden plaats. MK Subsidy is enorm trots dat we onderdeel uit mochten maken van dit fantastische evenement. Een evenement waar we verschillende investeerders, consultants en ondernemers gesproken hebben. In samenwerking met StartDock en Symbid organiseerden we op vrijdag 20 september een bijzonder evenement genaamd The Wheel of Funding.

Lees verder om erachter te komen welke onderwerpen centraal stonden én om extra kennis op te doen op het gebied van verschillende investeringsvormen, zoals een angel-investering, crowdfunding, subsidies en nog veel meer!

Het evenement

Iedereen bracht zijn of haar netwerk bij elkaar om de eventuele mogelijkheden tot samenwerken te kunnen verkennen. Tijdens het evenement hebben we eerst een kopje koffie gedronken met mededeelnemers, waarna we plaats namen om te luisteren naar de introductie van de organisatoren van dit evenement. Willem Maas, de medeoprichter en CCO van MK Subsidy, Wiegertje Groenveld, Partnership Manager bij StartDock en commercieel directeur en Equity Funding Specialist van Symbid Robbin Hoogstraten waren de drie organisatoren en sleutelfiguren van dit evenement. 

Eerst werden de verschillende financieringsvormen geïntroduceerd, waarna er een draai aan het Wheel of Funding gegeven werd om het aanwezige publiek meer inzicht te geven in elk van deze investeringen.

De meest belangrijkste financieringstypes:

Angel-investeringen

Wiegertje Groenveld is thuis in angel-investeringen. Al 3 jaar runt ze samen met haar man een beleggingsmaatschappij. Als actieve belegger richt ze zich op de kwaliteiten van de ondernemers: “de twinkeling in de ogen is daarbij van belang. Ik moet het enthousiasme van de ondernemer en de toewijding voor het bedrijf kunnen zien”, aldus Groenveld. “Ik wil niet dat de ondernemer nog een nevenactiviteit uitvoert naast zijn eigen bedrijf. Dat is voor mij een reden om af te haken, omdat dit laat zien dat een ondernemer niet bereidwillig is om alles in het bedrijf te investeren, of dat al gedaan hebben. Waarom zou ik dat dan wel doen?”. Angel-investeerders investeren normaal gesproken in een specifiek bedrijf. Bijvoorbeeld omdat ze een goede klik hebben met zowel de ondernemer als het bijbehorende team. Als deze ondernemer niet enthousiast is over een innovatief idee of als er meer tijd wordt geïnvesteerd in andere zaken, dan zal de angel-investeerder niet voornemens zijn om langer tijd en moeite te investeren in een dergelijke ondernemer. Over het algemeen geldt dit voor vrijwel alle financieringsvormen: als je niet volledig toegewijd bent, zal het vinden van een geschikte investeerder niet meevallen. Juist zij willen samenwerken en investeren in mensen die zowel inspiratie als energie leveren!

Venture Capital (VC) investeringen

Nadat de Wheel of Funding opnieuw draaide, veranderde het onderwerp naar een meer volwassen investeringsvorm. Venture Capital investeringen (€ 50.000+) worden door vooraanstaande bedrijven verleend aan volwassen bedrijven die op consequente basis veel geld verdienen. Om in aanmerking te komen voor een VC-investering, moet jouw bedrijf dus eerst groeien. De groei moet dusdanig hoog zijn dat er sprake is van een gevalideerd business model, een gestructureerd bestuur (in het bezit van een CEO, CTO en CCO) en het consistent behalen van winst. Een VC helpt je om op te kunnen schalen door het leveren van de nodige investeringen, kennis en ervaring. 

Crowdfunding investeringen

De vertegenwoordiger van het Symbid Equity Platform, Robbin Verstraten, geeft een draai aan het Wheel of Funding en vertelt vervolgens alles over crowdfunding. Belangrijk om te weten, is dat er maar liefst vijf verschillende soorten crowdfunding bestaan! Equity crowdfunding is er daar één van. Via haar platform was Symbid de eerste partij die het verkrijgen van equity middels crowdfunding aanbood. 

De tweede vorm van Crowdfunding is de op beloning gebaseerde crowdfunding. Indiegogo is hier een goed voorbeeld van. Dit platform wordt door ondernemers vooral gebruikt om hun product te kunnen voorverkopen én om te kunnen analyseren hoe dit product in de markt ligt. Vaak wordt daarbij een korting op het product gegeven omdat de ondernemer misschien niet in staat is om het product ook daadwerkelijk te kunnen leveren of te kunnen produceren. 

Andere vormen van crowdfunding zijn Angel Crowdfunding, Venture Capital Crowdfunding en Corporate crowdfunding. De drie verschillende partijen bundelen hun krachten met crowdfunding platforms om ondernemers te helpen bij het aantrekken van financieringen.

FFF-investeringen (Friends, family en fools)

FFF-investeringen staan in deze voor financieringen van Family, Friends en Fools. Het Wheel of Funding bracht ons deze FFF-investeringen als vierde onderwerp. We zijn het er allemaal over eens dat de mensen die we tot vrienden en familie rekenen, geloven in wie we zijn én de innovatieve ideeën die we hebben. 

Juist zij zijn bereid om te investeren in onze ondernemingen. De dwazen zijn in dit geval kennissen en de angels die in het succes van jouw bedrijf geloven. FFF is een investeringstype waarmee je in de meeste gevallen begint als ondernemer. Voordat je VC’s overtuigt om in je onderneming te investeren, is het zeer aannemelijk dat je jouw pitch eerst op ouders en andere familieleden test. Als je hen niet kunt overtuigen, waarom zouden VC’s dan wel geïnteresseerd zijn? 

Zeker iets om te onthouden als je jouw onderneming in de toekomst wilt laten groeien. Een andere goede reden om klein te beginnen, is omdat een investering van vrienden een behoorlijke verantwoordelijkheid is. Omdat je werkt met hun zuurverdiende geld, is het van groot belang dat producten of diensten geleverd worden volgens afspraak. Het risico op het verliezen van een dierbare vriendschap is immers groot als niet alles volgens afspraak verloopt.

Subsidie investeringen

Last but not least: Willem Maas informeerde het aanwezige publiek over publieke financieringen. Nederland heeft maar liefst 1.388 subsidies beschikbaar tegenover 80.000 beschikbare subsidies in heel Europa. Best een indrukwekkend aantal, toch? 

Door deel te nemen aan deze quiz of dit artikel te lezen, ontdek je welke subsidie het beste is voor jouw onderneming. Wat kenmerkend is voor subsidies is dat ze zowel duurzame als innovatieve (energie) projecten ondersteunen, evenals projecten die een positieve impact hebben op de samenleving. Dit zijn de sectoren waarin de Nederlandse overheid momenteel investeert. Duidelijke voordelen van het verkrijgen van subsidies is dat je automatisch het vertrouwen van de overheid wint waardoor jouw onderneming aantrekkelijker wordt voor toekomstige investeerders. Daarnaast hoef je met het verkrijgen van subsidies jouw eigen vermogen niet op te geven. Dit heeft als direct gevolg dat je de eigenaar van jouw onderneming blijft. Wat betekent dat eigenlijk? 

Kort samengevat kunnen we concluderen dat een subsidie de beste financieringsvorm is waarvan je er minstens één zou moeten aanvragen! Ontbreekt het je aan tijd om de juiste subsidie voor jouw bedrijf te zoeken of heb je hulp nodig bij het opstellen van een projectplan of subsidieaanvraag? Maak je geen zorgen. De experts van MK Subsidy staan voor je klaar! Neem vrijblijvend contact met ons op of maak direct een afspraak. Op deze manier bieden wij je de hulp die je nodig hebt om de groei van jouw bedrijf van start te laten gaan.

Heb je vragen of opmerkingen voor Markéta, de auteur van dit artikel? Neem dan hier contact met mij op en/of stuur mij een berichtje op LinkedIn!

Contact ons voor meer informatie: