fbpx

Wat betekent Prinsjesdag dit jaar voor jouw bedrijf?

Elke derde dinsdag in september vindt in Nederland Prinsjesdag plaats. Een dag waarop de regerende vorst een zitting van de Eerste en Tweede Kamer toespreekt en vertelt over de hoofdlijnen van het regeringsbeleid voor het volgende jaar. Ben jij benieuwd naar de aankondigingen en hoe relevant ze zijn voor jouw bedrijf? Overweeg je een subsidie aan te vragen en weet je niet zeker of er iets is veranderd in het subsidiebeleid? Lees dan verder!

Wilt u meer informatie?

WBSO: vanaf 2020 kun je het 4x per jaar aanvragen!

In plaats van 3x per jaar de WBSO aanvragen, kun je deze populaire innovatiesubsidie vanaf 2020 4x per jaar aanvragen. Ook de aanvraag van deze subsidie wordt steeds flexibeler. Naar wens wordt de aanvraagprocedure korter en eenvoudiger!

EIA: verbreding van het toepassingsgebied van de subsidie

Vanwege het Klimaatakkoord dat tot doel heeft om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen, zal de Energie Investeringsaftrek (EIA) subsidie worden verbreed om investeringen in warmte-infrastructuur te ondersteunen. Dit is jouw kans om jouw bedrijf duurzamer te maken!

MIA: verhoging van de begroting

Voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) wordt de jaarlijkse begroting verhoogd van 114 miljoen euro naar 124 miljoen euro. Vraag deze subsidie daarom nu aan!

Innovatiebox: het percentage stijgt met 2%

Als innovatieve ondernemers winst maken met hun activiteiten, betalen ze er in 2020 minder vennootschapsbelasting over. Met de Innovatiebox houd je namelijk meer van de winst over, want het subsidiepercentage stijgt van 7% naar 9%.

55 miljoen euro beschikbaar voor CO2-reducerende maatregelen!

30 miljoen euro van het totale bedrag zal worden toegekend aan proefprojecten en demonstratieprojecten om de CO2-reductie in de industriesector te versnellen. Gelukkig zal een groot deel van dit bedrag worden overgeheveld naar de DEI+-subsidie. 

SDE+: verruiming van de subsidie

Het kabinet heeft aangekondigd dat de SDE+-subsidie niet alleen betrekking heeft op duurzame energieprojecten, maar binnenkort ook op projecten die bijdragen aan de CO2-reductie. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van 2030. 

Opleidingssubsidie op de werkplek: extra budget

Er zal 49 miljoen euro beschikbaar komen voor lifelong learning in het MKB. Bijna 11 miljoen euro van dit bedrag zal worden overgeheveld naar de On-the-job trainingssubsidie, wat betekent dat werkgevers in de landbouw-, horeca- en recreatiesector een extra subsidie kunnen krijgen om hun werknemers een opleiding op maat aan te bieden. 

Zoals je ziet, is er in de Nederlandse subsidiewereld veel ten goede veranderd. De overheid heeft positief gereageerd op de vraag van bedrijven om meer subsidiegeld, het Klimaatakkoord was een centraal gesprekspunt tijdens de Prinsjesdag.
Er zijn veel maatregelen genomen om bedrijven te laten innoveren in de energie- en milieusector en bij te laten dragen aan CO2-reductie. Kortom, deze Prinsjesdag was een succes – zowel de ondernemers als de planeet mogen blij zijn. Maar hoe zit het met jou? Ga jij een deel van de bovengenoemde subsidies aanvragen? Als je advies nodig hebt, onthoud dan dat wij er altijd zijn om te helpen!

Heb je vragen of opmerkingen voor Markéta, de auteur van dit artikel? Neem dan hier contact met mij op en/of stuur mij een berichtje op LinkedIn!

Contact ons voor meer informatie: