Subsidies

WBSO

Bedrijven kunnen de financiële lasten van R&D-projecten verlagen via de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).

WBSO Subsidie

Via de fiscale regeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondernemers om meer te investeren in onderzoek. Met deze regeling worden de R&D-kosten en uitgaven verlaagd door een korting op de loonheffing. De WBSO-subsidie is beschikbaar voor zowel MKB-ondernemers, multinationals, als zelfstandigen.

Wie komt in aanmerking voor de WBSO?

WBSO subsidie Maas & Kleiberg adviesOndernemers die werknemers in dienst hebben die R&D uitvoeren komen in aanmerking, evenals zelfstandigen die inkomstenbelasting betalen. Dit gebeurt op voorwaarden als u jaarlijks 500 uur of meer aan R&D-uren uitvoert. Mocht u als zelfstandige gebruik maken van werknemers, dan kunt u voor u eigen R&D-uren evenals voor de R&D- uren van uw medewerkers WBSO-subsidie aanvragen.

Een zzp-er krijgt subsidie door een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Hierdoor profiteren startende ondernemers van een nog hogere totale aftrek als zelfstandige. De hoogte van de subsidie bedraagt regulier 50% van de gemaakte kosten, maar voor de startende ondernemer kan dat zelfs 60% bedragen.

Een belangrijke voorwaarde van de WBSO-subsidie is dat uw R&D-project innovatief moet zijn voor uw bedrijf. Dit kan gaan om een nieuw product, productieproces of dienst. Uw project hoeft niet per sé te slagen om in aanmerking te komen voor de WBSO-subsidie.

Subsidie

Het budget voor 2018 is €1.163 miljoen. Het exacte bedrag aan WBSO subsidie dat u kan ontvangen is te berekenen via de Rekentool WBSO.

Aanvraag indienen

Het is belangrijk om de WBSO-aanvraag in te dienen vóór de start van uw R&D-werkzaamheden. De aanvraag kan digitaal worden ingediend. Het budget wat beschikbaar is voor deze subsidie wordt ieder jaar opnieuw bepaald. Er zijn in Nederland meer dan twintigduizend bedrijven die gebruikmaken van deze subsidie om de kosten van R&D te verminderen. Om inzicht te krijgen of u in aanmerking komt voor deze subsidie en om de administratieve taken uit handen te geven, kunt u gebruik maken van de diensten van een subsidiespecialist. De activiteiten van uw bedrijf kunnen in kaart worden gebracht en ook is het mogelijk om de subsidieaanvraag te laten schrijven door de subsidiespecialist.

Deadline

De periode waarin de WBSO subsidie aangevraagd kan worden is doorlopend. De WBSO kan drie keer per jaar aangevraagd worden, met een minimum van drie kalendermaanden binnen één boekjaar. Houdt bij de aanvraag rekening met een maand verwerkingstermijn.
De volgende deadlines gelden voor de WBSO-subsidie in kalenderjaar 2018. De periodes die worden aangegeven hebben betrekking op de periode waarin R&D-werkzaamheden worden verricht.

  • Periode vanaf 1 januari 2018, uiterlijk 30 november 2017 indienen
  • Periode vanaf 1 april 2018, uiterlijk 28 februari 2018 indienen
  • Laatste 3 maanden van het kalenderjaar, uiterlijk 31 augustus 2018 indienen

Tip

Na ontvangst van de WBSO-subsidie heeft u ook recht op de Innovatiebox.

Meer weten over deze subsidieregeling?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde cases