fbpx
SDE Subsidie

SDE+ voor Energieproductie en SDE++ voor Energietransitie

Wat is de Stimulering Duurzame Energieproductie?

De Stimulering Duurzame Energieproductie staat bekend als SDE+ en sinds 2020 is daar ook de SDE++ bijgekomen. Deze subsidie is bedoeld om de ontwikkeling van duurzame energievoorziening in Nederland te stimuleren. Dit kan binnen de volgende pijlers:

 • Biomassa
 • Geothermie
 • Water
 • Wind
 • Zon

Bovendien is er een aparte pijler voor windenergie op zee. Hier geldt ook een apart budget voor. Met de subsidie wil de overheid ervoor zorgen dat we als land een steeds duurzamer wordende energievoorziening krijgen, dat minder afhankelijk isvan fossiele brandstoffen en betere zorg draagt voor het milieu en klimaat. Ben je van plan met je bedrijf in een van deze pijlers te investeren om te voorzien in je duurzame energie behoefte en je steentje bij te dragen aan een gezondere energievoorziening? Dan is het een goed plan om te kijken wat je binnen de Stimulering Duurzame Energieproductie kunt bereiken. MK – The Subsidy Community heeft een uitstekend trackrecord als het gaat om het aanvragen van de SDE subsidie en helpt je graag met je aanvraag.
Wilt u meer informatie?

Het verschil tussen SDE+ en SDE++

Sinds 2020 heeft de overheid de Stimulering Duurzame Energieproductie uitgebreid met de SDE++ subsidie. De SDE++ heeft dezelfde afkorting, maar staat voor Stimulering Duurzame Energietransitie. Waar de focus bij de SDE+ vooral licht op het voorzien in de energiebehoefte, gaat het bij de SDE++ om het actief vermijden van de CO2 uitstoot. De subsidie voor de SDE++ wordt dan ook toegewezen aan projecten op basis van de hoeveelheid CO2 vermeden is. Bij de SDE+ worden aanvragen beoordeeld op de hoeveelheid energie die opgewekt wordt. Hoe effectiever je per euro CO2 kunt vermijden hoe groter de kans van slagen is van jouw SDE++ subsidieaanvraag. Hierdoor komen niet alleen de bovengenoemde vijf pijlers in aanmerking voor subsidie, maar komen ook technieken in aanmerking die niet actief energie produceren, maar vooral energie besparen. Denk hierbij aan de volgende technieken:

 • Aquathermie
 • Restwarmte-benutting
 • Waterstof-productie
 • Warmtepompen

Dit is geen uitputtende lijst en bovendien wordt er ook nog naar andere technieken gekeken die wellicht ook in aanmerking komen. Twijfel je of jouw project wel of niet in aanmerking zou komen? Neem dan altijd even contact met ons op, zodat je geen eventuele subsidie misloopt.

Het budget voor de SDE

De voorjaarsronde van de SDE+ in 2020 heeft een budget van 2 miljard euro. Vanaf de najaarsronde zal hier de SDE++ aan toegevoegd worden met een budget van 5 miljard euro. Het budget voor komende jaren zal jaarlijks vastgesteld worden. Hieraan is al te zien dat het menens is voor de overheid en ze echt een permanente verandering in de energievoorziening willen bewerkstelligen. De hoogte van de subsidie die jij daadwerkelijk kunt ontvangen is afhankelijk van het project en wordt uitgekeerd aan de hand van hoeveel Kwh je kunt gaan opwekken voor de SDE+ en hoeveel CO2 het project gaat vermijden voor de SDE++.

Het aanvragen van de SDE subsidie

De SDE subsidie aanvragen kan vanaf 17 maart 2020 om 9:00 uur in de ochtend. Wel gelden er voor de SDE subsidie verschillende fases met hierbij behorende fasegrenzen en een bedrag per opgewekte Kwh of vermeden CO2. Neem contact op met een specialist om te kijken wat voor jou het beste plan van aanpak is. MK  – The Subsidy Community heeft specialist voor allerlei soorten subsidies. De SDE subsidie is hier een goed voorbeeld van. En zeker nu er behalve een SDE+ subsidie ook een SDE++ subsidie is het verstandig om een professional op zijn minst even mee te laten kijken. Zo zorg je er voor dat je het maximale uit de subsidie kunt halen en bij kunt dragen aan de duurzame energieproductie en -transitie van Nederland.

Alles op een rijtje over de SDE subsidie

 • Vanaf 2020 zowel een SDE+ als een SDE++ aan te vragen
 • Bedoeld om de duurzame energieproductie en -transitie in Nederland te stimuleren
 • Aanvragen vanaf 17 maart 2020
 • Een budget van in totaal 2 miljard voor de SDE+ en 5 miljard voor de SDE++
 • MK -The Subsidy Community helpt je graag met je vragen over de SDE subsidie en kan je bijstaan bij iedere stap van de aanvraag.

Contact ons voor meer informatie: