Lees hier de Success Stories van Zelfstandige Ondernemers!

Misschien dacht je er zelf al aan: zelfstandig ondernemen. Iets waar veel mensen van dromen, maar de stap eigenlijk niet durven te nemen. Vaak wordt gedacht dat het teveel risico’s met zich meebrengt. Om daar meer duidelijkheid over te scheppen hebben we een interview met onze zelfstandig ondernemers in het subsidielandschap.

 

 

 

 

 

Interview met Kees Willms van Kersbergen

Functie: Senior Consultant

  1. Wat was je motivatie om te werken als zelfstandig ondernemer?

Voor mij is vooral vrijheid en flexibiliteit erg belangrijk.

Over het algemeen mis je het niet hebben van directe collega’s. Dit is voor mij een van de belangrijkste redenen om samen met MK – The Subsidy Community te werken. Je krijgt toegang tot andere experts, waardoor je dit gevoel van directe collega’s behoud. Je kan je ervaringen delen en als projecten te groot zijn heb je de mogelijkheid dit samen met iemand anders aan te pakken. Kees Wilms van Kersbergen

2. Wat zijn de belangrijkste dingen die komen kijken bij zelfstandig ondernemerschap?

Een goede planning en je eigen motivatie is erg belangrijk. Als je niet weet wat je wilt doen en er ook niemand is die je verteld wat je moet gaan doen, gebeurd er ook niks. Daarbij moet je ook zelf prioriteiten stellen.

3. Hoe helpt Maas & Kleiberg jou bij je eigen onderneming?

Door te faciliteren dat ik vrijheid behoud. Je behoudt je vrijheid waardoor je je eigen dingen kan blijven doen. Daarbij vind ik de gesprekken met de aandeelhouders Willem, Bastiaan en Marcel over hun kant van het ondernemerschap inspirerend. Dat helpt mij misschien niet direct maar wel indirect om een beetje te sparren van wat doen zij en wat doe ik.

4. Wat viel tegen bij het beginnen van een onderneming?

Ik had me voorbereid op het feit dat het lang duurt voordat je echt iets hebt opgebouwd. Het is niet dat je binnen een dag een goeie opdracht krijgt met omzet en een factuur binnen hebt. Dat is ook iets dat samen met een goede planning gepaard gaat. Het viel niet perse tegen want ik had me hierop ingesteld.

5. Heb je het gevoel dat je iets mist als zelfstandig ondernemer?

Over het algemeen mis je het niet hebben van directe collega’s. Dit is voor mij een van de belangrijkste redenen om samen met Maas & Kleiberg te werken. Je krijgt toegang tot andere experts, waardoor je dit gevoel van directe collega’s behoud. Je kan je ervaringen delen en als projecten te groot zijn heb je de mogelijkheid dit samen met iemand anders aan te pakken.

6. Waar maak je, je als zelfstandig ondernemer zorgen over?

Eigenlijk maak ik me geen zorgen, omdat ik ervan overtuigd ben dat ik goed bezig ben en dingen goed komen. Daar moet je hard je best voor doen. Er is elke dag wel iets waar je, je zorgen over kan maken. Ik zou dit vooral niet doen en er gewoon voor gaan. Dingen die op je pad komen zo goed mogelijk oplossen en accepteren dat niet alles in 1 keer goed gaat.

7. Ben je nog steeds blij met je keuze om als zelfstandig ondernemer verder te gaan?

Jazeker!

8. Wat is de belangrijkste reden om zelfstandig ondernemer te willen zijn volgens jou?

Het stukje dromen. Weten wat je wilt bereiken en hoe je dit wilt gaan doen. Ondanks dat je nooit 100% het antwoord op die vraag weet, helpt het nadenken over deze vragen je de juiste weg te kiezen. Je hebt een idee en een visie en hier ga ik voor, hier sta ik achter.

9. Wat is jouw visie en of missie?

Ik denk dat het antwoord op die vraag nog gaat veranderen, maar wat mij motiveert is dat je ondernemers met goede ideeën verder helpt. En dat zit hem dan niet in een aanvraag of opdracht, maar dat je, je echt open stelt om samen met die ondernemer te kijken naar: ”Wat heeft dit bedrijf nodig om verder te komen” dit hoop ik ook uit te stralen in gesprekken met andere opdrachtgevers. Dat het om hun gaat. Natuurlijk heb je zelf opdrachten nodig en wil je zelf geld verdienen, maar het gaat mij niet primair hierom. Ik vind het mooi om de waardering terug te krijgen wanneer iemand opmerkt dat je deze persoon verder wilt helpen.

 

 

 

 

 

 

 

Interview met Raymond Schuwer

Functie: Fiscalist / Associate Partner

1. Wat was je motivatie om te werken als zelfstandig ondernemer?

Vrijheid en flexibiliteit om de dingen te doen die ik wil.

2. Wat zijn de belangrijkste dingen die komen kijken bij zelfstandig ondernemerschap?

Het hebben van een goed netwerk. Beseffen dat je alles voor eigen risico en rekening doet. Jezelf onderscheiden. Dat doe ik bijvoorbeeld door eigenlijk met de klant mee te denken en mee te ondernemen. Zoveel mogelijk zaken uit handen nemen, out of the box denken.

3. Hoe helpt Maas & Kleiberg jou bij je eigen onderneming?

Ik zie Maas & Kleiberg als een toegevoegde samenwerking om een totale dienstverlening aan wederzijdse klanten te kunnen aanbieden. En leads genereren voor de innovatiebox. Verder zorgt Maas & Kleiberg voor een administratieve basis als backoffice, denk aan facturatie, dossiervastleggingen en salesforce.  

4. Wat viel tegen bij het beginnen van een onderneming?

Wat me tegenviel is het zorgen van een financiële basis. Een vast inkomen opbouwen kost tijd en veel geduld. En wat ook tegenvalt is dat je je soms in mensen kunt vergissen bij uitbesteding van werkzaamheden. Het is soms moeilijk om betrouwbare mensen te vinden die aan mijn verwachtingen voldoen, dit kan veel tijd kosten. Zo kan een klant je verantwoordelijk houden als bij de uitvoering door een externe de dienstverlening niet aan de verwachtingen voldoet. Soms zou ik ook wel de lat van verwachtingen voor mijzelf lager mogen leggen.

Wat me meeviel is wel uiteindelijk de omzet geworden en de vrijheid. Ik verwachtte meer tijd hierin kwijt te zijn, maar gaat beter dan verwacht. En het netwerk dat steeds groter wordt. Sales is eigenlijk overbodig, veel nieuwe leads komen via bestaande contacten. Een tegenstrijdigheid is dat er teveel leuke dingen op mijn pad komen waardoor ik het lastig vind om keuzes te maken en bepaalde afspraken daarvoor af te moeten zeggen.

5. Heb je het gevoel dat je iets mist als zelfstandig ondernemer?

Eigenlijk niet. Ik mis wel een beetje een band met collega’s. Je hoort eigenlijk nooit echt ergens helemaal bij. Maar dat past eigenlijk ook wel een beetje bij mij.

6.Waar maak je, je als zelfstandig ondernemer zorgen over?

Een stabiel inkomen en opbouwen van reserves om op terug te kunnen vallen.

7. Ben je nog steeds blij met je keuze om als zelfstandig ondernemer verder te gaan?

Ja, ik zou niet anders meer willen.

8. Wat is de belangrijkste reden om zelfstandig ondernemer te willen zijn volgens jou?

Als je je eigen gang wilt kunnen gaan. Vrijheid en flexibiliteit. Je moet wel echt creatief zijn.

9. Wat is jouw visie en of missie?

Samenwerken in een community met professionele partners om me heen om cliënten optimaal te kunnen bedienen. En daar ook natuurlijk een inkomen mee genereren, maar dat is niet de primaire reden. Het ondernemen is een avontuur, je kan mij soms wel zien als een vrijbuiter!

Meer weten over zelfstandig ondernemen bij Maas & Kleiberg? Klik hier.