fbpx

Hoe creëer je een circulaire economie? Lessen getrokken uit een sessie met Rijkswaterstaat

Gisterochtend vond de ontbijtsessie van Rijkswaterstaat over circulaire economie plaats. Wij, MK Subsidy, werden uitgenodigd om onze subsidie-expertise en onze kennis over circulaire economie te delen met andere gewaardeerde gasten. Het was een zeer leerzame sessie! Het hele punt was om eerst te luisteren naar inspirerende toespraken over innovatie en partnerschappen binnen innovatie en vervolgens onze gedachten te bespreken over hoe we duurzame bruggen en viaducten op de meest effectieve manier kunnen bouwen. Tijdens de sessie spraken  we met leden van bouwbedrijven en met netwerkbouwers die geïnteresseerd waren in een subsidie ​​voor hun harde werk. Daarom was het niet alleen inspirerend; het was ook een leuk netwerkevenement!

Over SBIR – een RVO-instrument dat het MKB uitnodigt om de overheid te helpen innoveren

SBIR (Small Business Innovation Research), was de focus van deze ontbijtsessie. Het is een instrument waar startups en scale-ups een aanvraag voor moeten indienen als ze de overheid kunnen helpen een aantal gemeenschappelijke maatschappelijke uitdagingen aan te gaan, zoals het laten groeien van de circulaire economie. Het budget voor dit instrument is € 30-50k voor een haalbaarheidsstudie en voor R&D is dit zo’n € 200-450k. Wat ook interessant is, is dat het eindproduct niet ‘af’ hoeft te zijn – het gaat erom of het implementatieproces goed verloopt, via babystappen. Voorbeelden van succesvolle SBIR-projecten zijn: dijk-monitoring, energievoorziening via kanalen en geluidsisolatie.

Ideeën over de ideale SBIR / innovatieve projecten in het algemeen

Tijdens de sessie zijn we gaan zitten aan de tafel van Carla Dekker, Senior Advisor bij RVO. Omdat ze veel succesvolle (en niet succesvolle) SBIR’s en projecten voor het aanvragen van subsidies heeft gezien, was het inspirerend om te horen welke kenmerken de ideale SBIR’s / innovatieve projecten zouden moeten hebben. Samen met tientallen mensen om haar heen besprak ze deze kenmerken in detail. Een succesvol innovatief project (een pilot) moet bijvoorbeeld binnen een specifiek kader worden gemaakt en moet een aantal regels naleven die zijn vastgesteld door de RVO. Over het algemeen moet u niet alleen een plan hebben, maar in geval van mislukking, moet u een plan B en C hebben. Niet te vergeten, uw project moet zeker uitvoerbaar zijn en men moet investeren in hoogwaardige materialen die kunnen worden gebruikt ( en hergebruikt) gedurende ongeveer 200 jaar. Bij projecten met een circulaire economie moet u niet alleen buiten de kaders denken en nieuwe materialen maken die moeten worden gebruikt voor draagbare bruggen en viaducten. Een duurzaam project moet rekening houden met een aantal oplossingen: technische, logistieke en componenten oplossingen. Vergeet niet dat u de maximale positieve impact op uw branche probeert te creëren! Wil je nog meer inspiratie? Lees de successen van andere pioniers die hier gemakkelijk een subsidie ​​kunnen scoren.

Hoe je elke innovatiewedstrijd kunt winnen

We hebben niet alleen nagedacht over hoe het ideale SBIR / duurzame project eruit zou moeten zien. We hebben ook gesproken over de concrete stappen om er te komen. Allereerst: je moet klein beginnen. Begin met het bouwen van fietsbruggen en ga dan door met het bouwen van enorme bruggen die pad over water creëren. Ten tweede, brainstorm eerst met uw team over uw ideeën voordat u al uw energie in een project investeert. Houd rekening met hun reacties voordat ze innoveren! Denk na over hoe het hele project traject eruit zal zien voordat je het in iets tastbaars ontwikkelt. En tot slot, gebruik uw huidige kennis en blijf leren om de componenten van de toekomst te ontwikkelen! Als u meer wilt lezen over het opschalen van uw bedrijf naar succes, klik dan hier.

Vragen die elke innovator zichzelf zou moeten stellen

De grootste uitdaging is natuurlijk om te weten waar en hoe je je innovatieve project kunt starten. Elke ondernemer moet deze vraag stellen voordat hij aan zijn grote project begint: “wat moet het resultaat / eindproduct zijn?” Het is echter niet alleen het product dat moeilijk voor te stellen is. Het proces om de laatste fase te bereiken is ook een ding – welke gegevens heb je nodig, wie (welke partners) heb je nodig om te slagen en heb je voldoende middelen om dit project te starten? Daarom moet elke ondernemer een checklist maken om bij te houden of ze altijd optimaal presteren. En specifiek voor deze sessie van Rijkswaterstaat: aangezien het doel in 2030 is om alleen duurzame viaducten en bruggen te bouwen, hoe moet dit worden bereikt? Hoe zou het leidende voorbeeld eruit moeten zien om andere toekomstige projecten te inspireren?

Slot opmerkingen

De ontbijtsessie van Rijkswaterstaat over circulaire economie was echt eye-opening. We hebben niet alleen inspirerende sprekers ontmoet die hebben beschreven wat innovatie en innovatiepartnerschappen voor hen betekenen – we hebben ook met mevrouw Dekker gezeten om onze ideeën te bespreken over hoe de toekomst van infrastructuur eruit zou kunnen zien. Omdat elke ronde mensen heeft verzameld met verschillende ideeën en niveaus van kennis en ervaring met circulaire economie, is dit gelukt. Daarnaast hebben we onze kennis over andere RVO instrumenten dan subsidies verrijkt. Maar, laten we niet vergeten dat subsidies ook een hele belangrijke rol spelen, als het over het realiseren van uw innovatieve ambities gaat. Hier kunt u een aantal subsidies aanvragen omtrent circulaire economie en duurzaamheid:

  1. Geo-energie subsidie
  2. DEI+ Circulaire economie subsidie
  3. MIT
  4. DEI
  5. SDE+
  6. Partners voor Water
  7. LIFE Programma
  8. Urban Energy

Nieuwsgierig naar het volgende event dat MK Subsidy bijwoont? Volg ons op social media en volg onze blogs om nooit meer iets te missen! We horen graag over jouw CleanTech/GreenTech projecten en misschien zien we elkaar op het volgende event!

Contact ons voor meer informatie: