fbpx

De geruchten over de uitputting van het Amazone regenwoud weerlegd

Je hebt ongetwijfeld het nieuws meegekregen waarin de Amazone branden de overhand hebben en hoe de bossen voor altijd “gedoemd” zijn. Nu blijkt het verhaal over de uitputting van het Amazone regenwoud niet helemaal waar te zijn. Veel geruchten zijn al weerlegd. Lees verder om erachter te komen waarom je trouw moet blijven aan duurzame innovaties die niet alleen bosbranden kunnen voorkomen, maar ook om erachter te komen dat de realiteit rond dit hete nieuwsverhaal heel anders is dan je misschien had gedacht. 

Wat is de waarheid achter de Amazone regenwoud chaos? Hieronder lees je meer over de mythes, maar ook over de subsidies die je zou kunnen aanvragen als je er zeker van bent dat je de wereld duurzamer kan maken.

1. “Het Amazonegebied staat in brand”:

Dit is waar, maar er is meer aan de hand. We zijn ons er niet van bewust hoeveel van het ‘virgin Amazonewoud’ (de delen die nog nooit zijn verbrand of gekapt) in brand staat. Deze bossen zijn zeer goed bestand tegen brand, maar verliezen die weerstand bij ernstige droogte. De Amazone heeft op dit moment geen last van ernstige droogte. Vanwege de diepe schaduw en de hoge luchtvochtigheid van het binnenste deel van het bos, zijn de branden in de bossen zeer laag bij de grond. Als gevolg daarvan hebben satellieten moeite om deze branden te detecteren. 

Wat we wél zeker weten, is dat er dit jaar een groot gebied met dood bos in brand staat. Dit zijn delen van bossen die met kettingzagen zijn omgehakt, opgedroogd zijn en nu in brand worden gestoken om plaats te maken voor weiden met vee of gewassen.

Wat kun je als innovator doen? Ben je bezig met een innovatieve manier om moeilijk waarneembare branden te monitoren – bijvoorbeeld de branden in de hierboven besproken oerwouden? Dien jouw idee in op ons platform of vraag deze subsidies nu aan:

2. “Het aantal branden in het Amazonegebied is dit jaar ongekend hoog”:

Fout. Het aantal branden in het Amazonegebied is hoog, maar het is niet ongekend hoog.
In 2004-2005 vonden er tussen januari en augustus ongeveer 100.000 branden plaats in Brazilië en in 2010 waren het er ongeveer 60.000, vergeleken met ongeveer 50.000 dit jaar (The Washington Post). Dus ja, ook al waren er veel bosbranden, is dit jaar geen rampzalig jaar geweest.

Wat kun je als innovator doen? Als deze statistieken je laten schrikken, en als je een baanbrekend idee hebt om de hoeveelheid bosbranden te meten en te voorkomen, dan zijn wij degenen die jou willen sponsoren! Dien jouw idee in op ons platform of vraag deze subsidies nu aan:

3. “De ontbossing van het Amazonegebied schiet omhoog”:

Ook fout. Hoewel het waar is dat er ontbossing plaatsvindt, vindt de ontbossing plaats onder het historisch gemiddelde. Van 1996 tot 2005 bedroeg de ontbossing in het Amazonegebied gemiddeld ongeveer 20.000 vierkante kilometer per jaar. Dit is in 2012 met 77% gedaald door een uitbreiding van het beschermde bosgebied, de bestrijding van illegale ontbossing en de beperking van het landbouwkrediet. Op dit moment, in 2019, neemt de ontbossing toe, maar ook dit gebeurt heel langzaam. Dit jaar wordt er ongeveer 7500 vierkante kilometer ontbost, wat 20.000 vierkante kilometer minder is dan in 2004-2005.

Wat kun je als innovator doen? Ben jij een geboren ecoloog, GreenTech geek of nerd, of gewoon een natuurliefhebber met goede ideeën om het Amazonewoud te redden van verdere uitputting? Zoek niet verder en dien jouw idee in op ons platform of vraag deze subsidies nu aan: 

4. “Het Amazonewoud is gedoemd”:

Dit is ook onjuist. Het Amazonegebied kan gered worden als Brazilië en andere landen samenwerken. Samenwerken aan het verbeteren van hun programma’s voor de bestrijding van bosbranden en door het vernietigde bosgebied te herstellen. Door nieuwe bossen actief en op natuurlijke wijze te laten groeien, kan het bos worden hersteld, waardoor de negatieve gevolgen van ontbossing kunnen worden omgebogen.

Wat goed is om te weten, is dat de meest schadelijke branden (brandende oerwouden) ook het makkelijkst te blussen zijn. Het is belangrijk is om deze branden zeer snel op te sporen en snel te bestrijden. Hier is innovatie voor nodig! We moeten deze branden beter in de gaten houden en sneller handelen bij het blussen. 

Op de lange termijn, als de droogte ernstiger en steeds frequenter wordt als gevolg van klimaatverandering en een toename van ontbossing, kan het bijna onmogelijk worden om een grootschalige verschuiving van het Amazonewoud naar brandgevoelige vegetatie te voorkomen.

Wat kun je als innovator doen? Maak je geen zorgen, de oorlog tegen de klimaatverandering is nog niet verloren! Als jij een idee hebt dat duurzame, hernieuwbare energie kan produceren en mensen kan inspireren om deze energiebron te gebruiken in plaats van niet-hernieuwbare energie, dan ben je enorm waardevol. Dien jouw idee in op ons platform of vraag deze subsidies nu aan:

De conclusie is dat de waarheid over de bosbranden in het Amazonegebied niet is wat de algemene media ons voorschrijft. Hierboven hebben we de geruchten over de branden weerlegd. De oplossingen voor de bestaande problemen zijn er ook – namelijk, subsidies! Als innovatieve GreenTech-ondernemer kun je niet zitten wachten tot anderen de bosbranden blussen met hun innovaties. Handel nu door ons jouw originele idee te pitchen. Zo kunnen we onder andere het Amazonewoud en andere kostbare gronden redden van de uitputting en wie weet, ben jij wel degene die de krantenkoppen haalt!

Heb je vragen of opmerkingen voor Markéta, de auteur van dit artikel? Neem dan hier contact met mij op en/of stuur mij een berichtje op LinkedIn!

Contact ons voor meer informatie: