fbpx
Corona en Subsidies

Coronavirus en Subsidies

Welke stappen kun je ondernemen om je bedrijf draaiende te houden tijden de coronacrisis?

Na een decennium van groei die de crisis van 2009 opvolgde, lijkt het er op dat er zich een nieuwe crisis voordoet. Het Corona-virus is sinds eind februari flink aan het groeien en de hele maand maart zijn we in Nederland al met zijn allen in de ban van COVID-19. Dit alles helaas niet zonder gevolgen voor de economie en de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

Als ondernemer heb je het misschien zelf ook al gemerkt. Opdrachten blijven uit of worden afgezegd, personeel werkt vanuit huis en consumenten zijn huiverig met het uitgeven van geld. Behalve in de supermarkten natuurlijk. Dit ziet de overheid ook gebeuren en om de economie zo goed mogelijk draaiende te houden, komen ze met allerlei subsidies. Wij, als MK – The Subsidy Community, helpen je graag om deze tijden door te komen en geven je nu alvast een overzicht van wat er in de subsidie-wereld zoal verandert en bovendien welke mogelijkheden dit biedt.

Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de verruiming van de borgstelling mkb-kredieten, het noodfonds overbrugging werkgelegenheid (NOW), de tijdelijk versoepelde regels omtrent de inkomensondersteuning voor zzp’ers, het uitstellen van het betalen van belasting of de garantie ondernemersfinanciering. Dit zijn allemaal maatregelen ingesteld vanuit de overheid om jou als gewaardeerde ondernemer te kunnen ondersteunen. Hieronder kun je meer lezen over welke maatregelen voor jou interessant kunnen zijn.

De Borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB-C)

BKMB-C is de verruimde versie van de normale BMKB en is bedoeld om bedrijven net even dat extra beetje ruimte te geven om de coronaproblematiek te overbruggen. Dit is echter geen subsidie, maar een lening, waarbij de overheid borg staat voor 75% van het geleende bedrag en de persoonlijke borg van de ondernemers slechts 10% is. Eerder was dit percentage 25%. Vanaf 16 maart 2020 tot 1 april 2021 is dit aan te vragen. Dus ben je bang om in liquiditeitsproblemen te komen, dan is de Borgstelling midden- en kleinbedrijf een uitstekende oplossing.

Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

De Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid is een tegemoetkoming die afhankelijk is van het omzetverlies dat je leidt door het Coronavirus. Deze tegemoetkoming is te ontvangen in de vorm van een percentage van de loonkosten die je draagt. Dit is een goede vervanging van de eerder door de overheid geschrapte werktijdverkorting. Hierdoor kun je in een crisis als deze het Noodfonds aanspreken voor je werknemers. Dit kan voor zowel vaste contracten als flexibele contracten en is een goede manier om zo je loonkosten te drukken en deze situatie wat prettiger door te komen.

Inkomensondersteuning voor zzp’ers

Zeker zzp’ers vangen vaak de eerste klappen op van een dreigende crisis. Zeker als grote opdrachten uitblijven of wegvallen, ontstaat er vaak een gat qua inkomsten voor deze groep. Om de grote groep zzp’ers die Nederland heeft te beschermen, heeft de overheid de regels omtrent de bestaande Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) versoepeld. Dit betekent dat je als zzp’er al snel in aanmerking komt voor een ondersteuning van maximaal 1500 euro netto per maand. Deze ondersteuning dien je aan te vragen bij de gemeente en als het gaat om een inkomensondersteuning ten behoeve van het levensonderhoud, hoeft deze niet terugbetaald te worden.

Het uitstellen van het betalen van belasting

Het klinkt misschien gek, want in principe zorg je zo voor een extra schuld bij de belastingdienst, maar toch kan deze optie in deze tijden aantrekkelijk zijn. Je kunt bij de belastingdienst een verzoek indienen om uitstel van betaling. Dit kan voor inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. Hiervoor dien je een brief te sturen naar de belastingdienst en na goedkeuring kun je de belasting zonder boete uitstellen. Dit kan net even zorgen voor dat extra beetje lucht wat je misschien heel hard nodig hebt.

Garantie Ondernemersfinanciering (GO)

De Garantie ondernemingsfinancierings-regeling, de GO, is voor het mkb en grote bedrijven. De GO houdt in dat de overheid voor 50% garant staat voor bankleningen en -garanties. De regels omtrent de GO zijn versoepeld en het budget is verhoogd van 400 miljoen naar 1,5 miljard. Per onderneming kan er een maximum bedrag van 150 miljoen toegekend worden, wat hopelijk genoeg is om de coronaproblemen te overleven.

Overige Doorlopende Subsidies

Bij MK – The Subsidy Community werken wij momenteel ook thuis. Dat neemt echter niet weg dat er nog steeds genoeg subsidies zijn die aangevraagd kunnen worden. Misschien wel meer dan ooit zijn subsidies een goede manier om interessante projecten te financieren. Zo helpen wij nog dagelijks ondernemers met het aanvragen van bijvoorbeeld MIT subsidies, SLIM-regelingen, WBSO subsidies, DHI subsidies en vele anderen.

Tot Slot

Al met al zal het een lastige tijd worden, maar de overheid laat met deze maatregelen wel zien dat ondernemend Nederland haar dierbaar is. Met deze ondersteuningen voor zowel zzp’ers als mkb en grote bedrijven wil de overheid er voor zorgen dat Nederland draaiende blijft en dat de gevolgen voor de nationale en internationale economie beperkt blijven. Uiteraard draagt MK – The Subsidy Community hier ook graag zijn steentje bij. Mocht je nog vragen hebben, wil je even sparren over de mogelijkheden of heb je hulp nodig bij het aanvragen van een van de tegemoetkoming en/of ondersteuningen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.