fbpx

De 3 grootste valkuilen van een subsidietraject

Het subsidielandschap is een gevarieerd landschap. Vol groene rijkdom en de belofte van adembenemende vergezichten…maar óók onverwachte rivierstromingen en verwarrende zijpaadjes. Je zult niet de eerste ondernemer zijn die de haken en ogen van een subsidietraject onderschat. Maas & Kleiberg zet daarom de 3 meest voorkomende valkuilen voor je op een rij.

De belofte van een overdaad aan klinkende munten voor je droomproject kan nog wel eens een waas voor de ogen creëren. Niet vreemd, niet gek, wel iets om rekening mee te houden. Daarom maakten de experts van MK – The Subsidy Community voor jou een top 3 van zaken die in een subsidietraject het meest onderschat worden.

Hieronder de meest voorkomende valkuilen, die je subsidiekansen als sneeuw voor de zon kunnen doen verdwijnen.

Valkuil 1: Het onderschatten van de benodigde verdieping

Aanvragers zijn niet altijd goed op de hoogte over de aard van de verdiepingsslag, die moet worden aangebracht in de aanvraag. Sommige subsidieverstrekkers vragen om inhoudelijke verdieping (bijvoorbeeld ten aanzien van de technische informatie of een uiteenzetting over de bredere maatschappelijke relevantie), maar anderen vereisen weer een bepaald soort jargon. Het is dus van belang goed te weten met welke subsidieverstrekker je te maken hebt en aan welke accenten de inhoud van de aanvraag moet voldoen. Onze experts hebben hier een streepje voor, want het is nu eenmaal ‘our business to know’. Wij kennen het speelveld, wij kennen de mensen, wij kennen de vereisten. Ook als deze veranderen.

Valkuil 2: Het onderschatten van de administratieve vereisten

De administratieve eisen kunnen overweldigend zijn en variëren bovendien per subsidie. Niet zelden eisen subsidieverstrekkers zeer gedetailleerde urenregistraties, projectdossiers, voortgangsrapportages, eindverslagen en tussentijdse evaluaties. Dit kan allemaal worden gecontroleerd door onverwachte administratieve controles. Het is dus zaak je gedegen rekenschap te geven van de administratieve eisen. Maas & Kleiberg ontwikkelde hiervoor een handige app, die je niet alleen inzicht biedt in de administratieve verplichtingen, maar ook een praktische tool om de projectadministratie volgens de geldende voorwaarden bij te houden en te managen.

Valkuil 3: Het onderschatten van kennis van plaats en momentum

Nederland kent zo’n 1400 subsidies. Hoe weet je waar je voor jouw project moet aankloppen en wanneer? Kennis van het juiste moment in combinatie met de juiste plaats is de sleutel tot succes. Voor een gedegen, duurzame subsidiestroom is het cruciaal dat je de subsidies die voor jouw bedrijf relevant zijn scherp op de keper hebt. Vervolgens is het zaak dat je op tijd begint met het voorbereiden van de aanvraag. Calculeer vooral een forse voorbereidingstijd in wanneer je aanspraak wilt maken op samenwerkingssubsidies, bijvoorbeeld zoals die van de MIT. Ben je te druk om dit zelf op te pakken? Geen zorgen, onze experts zijn ervaren procesbegeleiders, die je door hun uitgebreide netwerk ook nog eens aan geschikte samenwerkingspartners kunnen helpen.

Kennis van het juiste moment in combinatie met de juiste plaats is de sleutel tot succes. Voor een gedegen, duurzame subsidiestroom is het cruciaal dat je de subsidies die voor jouw bedrijf relevant zijn scherp hebt. Gerard Benckhuijsen

Wil je op en top kunnen genieten van de vergezichten die het Nederlandse subsidielandschap te bieden heeft? Neem dan een ervaren gids in de arm. Onze adviseurs wijzen je graag de weg. Zo weet je zeker dat je eruit haalt wat er voor jouw bedrijf in zit. Want zeg nou zelf, gemiste kansen zijn eeuwig zonde.